Clinica.bg: Дълговете на болниците удариха 783 млн. лева

Споделете тази публикация

Само за една година дълговете на болниците в страната са се увеличили с 60 млн. лева. В края на 2014 г. те са възлизали на 720 млн. лв., а година по-късно надвишават 780 милиона. По-голямата част – 491 млн. лв., са на 187-те държавни и общински болници. През тази година те продължават да растат – по данни на здравното министерство още преди края на 2016-а са надхвърлили 500 млн. лева. Останалите 292 млн. лв. са на частните болници, чийто брой отдавна премина 100.

Основна част от задълженията и на двете групи болници са към техните доставчици. При държавните и общинските клиники те заемат дял от 56% от всички задължения, а при частните – 37%. Вътрешната разбивка на този тип задължения показва, че основната част от тях е за медикаменти и медицински консумативи и много по-малък е делът на дълговете към комуналните доставчици на ток и вода, както и за други външни услуги. Друго основно перо са дълговете за заплати – при държавните клиники те са 9%, а при частните – 12 процента.

Целия материал четете на clinica.bg

Предишна публикация
Информация за промяна в одобрен проект по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (2014 – 2020), касаеща удължаване на срока на изпълнение на проекта
Следваща публикация
Кратка информация за одобрен проект по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (2014 – 2020)
Прочетете още
keyboard_arrow_up
Skip to content