Investor.bg: Нови стрес тестове пред иновативните терапии

Споделете тази публикация

От началото на годината е в сила наредбата на здравното министерство, с която се въвежда Оценка на здравните технологии (ОЗТ). Въвеждането на този механизъм е част от мерките на министерството за ограничаване на публичните разходи за лекарства, които всяка година нарастват, а публичният фонд не успява да удържи на постоянно навлизащите нови и скъпи терапии.

Сайтът investor.bg публикува обширен материал, анализиращ очакваните след влизането в сила на наредбата ефекти върху здравната система и поведението на участниците в нея. Финансово-счетоводна къща Симбула в лицето на управителя си Живко Иванов, коментира традиционно за investor.bg.

Живко Иванов: В този вид наредбата няма да постигне съществено надграждане над досега съществуващата система

Въвеждането на Оценка на здравните технологии (ОЗТ) в България по примера на много европейски държави е полезна и необходима стъпка за гарантиране на ефективното, ефикасно и икономично разходване на публичния ресурс в здравеопазването, смята Живко Иванов, управляващ съдружник консултантска къща „Симбула“.

Той обаче споделя определени несъгласия към административно-техническото изпълнение на това въвеждане. По-конкретно Наредба №9 на Министерството на здравеопазването от 1 декември 2015 г. описва в изключителни детайли методологията за извършване на анализа, но не съдържа текстове с препоръки за тълкуване на получените резултати. Като методология, ОЗТ почива на теорията за стойността на парите във времето и най-широко разпространения метод за прилагането й в корпоративния свят – този на дисконтираните парични потоци и неговия аналог в публичните финанси – анализа разходи-ползи.

Целия материал и коментарите на Живко Иванов четете на investor.bg.

Предишна публикация
Живко Иванов за Капитал: Новият данък „Адвокатура“
Следваща публикация
Вадим над 300 млн. в болниците
Прочетете още
keyboard_arrow_up
Skip to content