Здравеопазването е трудна област за инвестиране

Споделете тази публикация

Здравеопазването е трудна област за инвестиране и за възвращаемост на инвестициите, заяви Живко Иванов, управляващ партньор в Simbula Ltd. в рамките на дискусията на Клуб Investor.bg „Възможности за финансиране и инвестиции в българското здравеопазване“. Особеност на здравеопазването е, че е доста капиталоемко и в същото време трудоемко. Това прави сектора много интересна, но и трудна индустрия за управление.

Според него има много проблеми, които възпрепятстват инвеститорите да вземат решение за инвестиция в страната, но във всички случаи изходът е в две посоки – може да се изкарват пари от сектора, но трябва да има добър мениджмънт, добри лекари и разумна макроикономическа среда.

Акцент в презентацията на Иванов беше невъзможността лечебните заведения да възстановяват ДДС от направените инвестиционни разходи. Той обясни, че вследствие на функциониращия в България данъчен режим те са принудени да капитализират ДДС, т.е. да го включат в себестойността на услугата, която предлагат. Възможните решения са, от една страна законодателни промени, а от друга – целенасочен финансов мениджмънт на лечебните заведения, който да им позволи да ползват частичен данъчен кредит, заяви Иванов.

Вижте видео с цялото изказване на Живко Иванов и прочетете повече за събитието.

Предишна публикация
Живко Иванов пред Investor.bg: Регламентирането на доплащането в болниците не бива да се отлага
Следваща публикация
Дискутираме възможностите за финансиране на здравеопазването в България в семинар на investor.bg
Прочетете още
keyboard_arrow_up
Skip to content